Aquests darrers dies a l’assignatura de Ciències per al món contemporani els alumnes de 1r de Batxillerat de ciències han estat treballant conceptes relacionats amb les malalties i les infeccions.

Per fer-ho van utilitzar un videojoc anomenat Plague Inc. És un joc d’estratègia en temps real, en el qual el jugador assumeix el paper d’un agent infecciós (bacteri, virus, fong…) i té com a objectiu acabar amb la humanitat. Sí, el plantejament els posa a la pell del dolent de la pel·lícula. Però fer-ho els ha ajudat a entendre quines són les causes, els riscos i les mesures preventives que els humans hem de tenir en compte per tal d’evitar la propagació de malalties o, fins i tot, les grans epidèmies.

Utilitzar els videojocs com a eina educativa sovint porta controvèrsies. La clau és trobar el joc adequat per treballar el tema que ens interessa. I en aquest cas encaixen perfectament. Jugar unes quantes partides al Plague Inc fa que vagis integrant al teu vocabulari conceptes com transmissió, símptomes, resistències, mutacions, infecció, propagació, taxa de mortalitat, pacient zero, taxa de reproducció, etc.

Aquí teniu algunes frases dels propis alumnes on expliquen què han après amb aquesta activitat a classe:

  • La importància que tenen el mosquits en el procés de propagació.

  • La varietat de patògens que hi ha.

  • Els problemes de bacteris o virus no només afecten al cos sinó també a l’economia dels països.

  • La resistència a les temperatures no depèn del tipus de patogen.

  • Començar la partida en països càlids permet que la taxa de reproducció sigui més elevada.

  • Els països desenvolupats són més complicats d’infectar a causa dels seus millors recursos. Perquè tenen els diners suficients per poder combatre el bacteri gràcies als medicaments i fàrmacs creats. Tenen diners per fer investigacions. També perquè tenen més recursos d’higiene i és més fàcil protegir-se.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept