.

.

.

.

.

Relats breus. Des de fa set anys a 1r de Batxillerat, des dels àmbits de Literatura Castellana ,  Història i l’Educació Visual i Plàstica es proposa el projecte Relats, una experiència literària que apropa els contes als estudiants . Tres professors per a un petit grup, és necessari? És fantàstic. Uns apassionats per la literatura conspirant en equip per a que la lectura sigui una part més de les nostres vides.

És una manera diferent de comprensió lectora i d’aprofitament cultural  en la que s’ofereix a l’alumnat  10 relats curts escollits que després de llegits han de servir per plantejar les seves  impressions, inquietuds, relacions temàtiques,  ser capaços de fer anàlisis estilístics i sobretot aprendre a  compartir tot l’anterior  en una sessió de diàleg amb la resta de companys i amb els seus professors a imatge dels salons il·lustrats del segle XVIII.

La idea és que sigui un moment d’intercanvi d’impressions entre els mateixos alumnes sense que tinguin cap mena de por a explicar què els ha semblat el material llegit; la presència de tres professors a la vegada en aquesta sessió  té com a objectiu dinamitzar la tertúlia sense intervenir constantment.

El resultat  és un agradable debat literari i cultural , amb intervencions molt curioses i diverses, compartint anècdotes sobre autors, adaptacions cinematogràfiques dels relats tractats, i descobrint autors de la talla de Jack London, Edgar Allan Poe, Javier Marías, Andreiev, Ray Bradbury, Julio Cortázar, José Luís Borges o John Cheever .

A més, a  partir dels  contes tractats, l’alumnat  ha de realitzar una proposta creativa on es desenvolupi el propi relat, o l’anàlisi d’un personatge o una trama. El llenguatge de representació d’aquesta proposta pot ser en vídeo, en format teatral, o  una performance.

D’aquesta manera, la narrativa compartida d’un gènere literari,  ens ajuda a crear comunitat i vincles  a l’escola  entre els estudiants i professors i  a més permet valorar l’amplitud cultural de les nostres matèries.