L’associació del Concurs Internacional de Música Maria Canals és una entitat sense ànim de lucre declarada d’Utilitat Pública que té com a finalitat principal ajudar els joves intèrprets de tot el món que es volen dedicar professionalment a la pràctica musical, a través de l’organització anual des de l’any 1954 del Concurs Internacional de Música Maria Canals de Barcelona (MCB). Actualment, el concurs té lloc al març, coincidint amb l’arribada de la primavera, i Barcelona es converteix amb la capital mundial del piano durant quinze dies.

Per a potenciar la visibilitat d’aquest concurs, l’associació promou diferents accions educatives i de divulgació de la música. Porten pianos als patis d’escola, o a espais públics de la ciutat. També realitzen audicions, seminaris i col·laboren amb escoles de música.

Un grup nombrós d’alumnes de 4t i 2n d’ESO de la nostra escola ha pogut gaudir d’una d’aquestes iniciatives, tocant un piano de cua als jardins del Palau Robert.

Des de la matèria d’Educació Musical s’ha treballat per animar i acompanyar als alumnes per a que toquessin una composició musical. Alumnes que mai han tocat un piano han tingut el valor d’acceptar aquest repte. També alumnes que sí que toquen el piano han pogut participar d’aquesta acció.

És una meravella poder tenir l’oportunitat d’apropar un piano de cua a tanta gent en un moment en que l’educació musical s’obre pas per a millorar la nostra qualitat de vida en temps de pandèmia. Convideu als instruments de música a que entrin a casa vostra, el vostre cervell s’expandirà amb noves emocions.

El Maria Canals ha col·locat pianos de cua en espais públics diversos: places i carrers de les artèries principals i barris de diverses ciutats catalanes i espanyoles (Plaça Reial, Passatge Maria Canals, Plaça Catalunya, Plaça Pastrana, Ciutat Meridiana, Verneda…), en el transport públic (metro, estacions de tren, aeroports), en equipaments culturals (TNC, Palau Robert, El Born Centre Cultural, La Pedrera, MACBA), universitats (UPF, UAB, UB, UIC, ESADE…), a l’Hospital de la Vall d’Hebron, entre moltes altres ubicacions.

Els nostres alumnes opinen de l’experiència:

“Para mí ha sido una muy buena experiencia, tanto tocar el piano en el Palau Robert como toda la preparación. Desde siempre me ha gustado la música y especialmente el piano, y gracias a esta experiencia me he animado a comenzar clases de piano.”

“Per a mi ha estat una experiència molt divertida ja que penso que no tots els dies es pot tocar a un piano tant bo i “exclusiu” i serà una experiència inoblidable.”

“En aquest projecte de Maria canals m’he sentit una mica estressat al principi ja que jo no sabia tocar cap instrument a part d’alguna melodia amb la flauta. Poc a poc vaig anar millorant (molt poc a poc) i vaig tenir dificultats, però vaig acabar fent el que em vaig proposar i vaig obtenir un resultat, a nivell personal positiu perquè he cregut en mi.”

“Per mi, ha sigut una molt bona experiència ja que tocar aquell piano de cua va ser una molt bona sensació, quan vaig situar-me a la cadira del piano, que per cert era molt còmode, es com que no vaig sentir vergonya, només sentia una mica de nervis. Per mi va ser un bon moment, i crec que me’n recordaré tota la vida.”

“Aquesta experiència ha sigut única, encara que hi hagi molta dedicació darrere, el resultat que hem aconseguit ha estat espectacular. Personalment m’ha encantat poder fer aquesta activitat, i gaudir d’aquest instrument, com és el piano de cua. Moltes gràcies per poder haver viscut aquesta experiència.”

“Per mi ha sigut una nova experiència bastant agradable. M’ha agradat bastant aquest projecte, al principi estava nerviós al tocar el piano davant de tanta gent, però després de tocar-ho vaig estar bastant sorprès i feliç perquè mai havia pensat fer-ho.”

“Per mi ha estat una experiència inoblidable, ja que tocar el piano en el Palau Robert ha sigut increïble. Mai oblidaré aquesta experiència, ja que en poc temps vaig poder aprendreuna partitura i vaig tocar-la davant de la gent. M’ha agradat molt, em vaig sentir bé, una mica nerviós però espero tornar-ho a fer algun dia.”

“Per a mi aquesta experiència ha sigut diferent i satisfactòria, al principi no em veia capaç, però a mesura que anava assajant vaig, em va agradar més, gaudia fent l’activitat i em sentia a gust.

Encara que el resultat ahir no va ser excel·lent, em sento satisfeta d’haver tingut l’oportunitat de poder tocar un piano de cua.”

“M’he divertit tocant el piano, ja què gaudeixo molt escoltant aquest instrument i sobretot perquè he pogut tocar una de les meves cançons preferides.”

“Para ha sido una experiencia muy buena porque es la primera vez que toco piano delante de todos. En casa tenía piano porque cuando era pequeño, mi hermana tocaba el piano por eso a veces tocaba pero nunca he tocado delante de todos. Y estoy muy contento por poder tocar el piano delante de todos. Me equivoqué, pero he podido tocar hasta final y estoy muy contento.”

“La meva experiència: m’ho he passat molt be i he après coses noves i m’agradaria repetir.”

“Aquesta experiència ha sigut increïble! Jo sempre he volgut tocar el piano i gràcies a aquestprojecte ho he pogut fer. Va ser molt divertit i va ser al·lucinant. Hem treballat tots molt i elresultat a estat genial. Ha sigut una experiència diferent i inoblidable. Tocar un piano de cua al Palau Robert va ser genial i que hi hagués gent que aplaudís o estigués escoltant lateva cançó va ser molt commovedor. Només m’agradaria dir gràcies a tothom per fer quepuguem gaudir i viure aquesta experiència.”

“Un cop he començat a tocar m’he adonat compte de que ha sigut una gran experiència i ho tornaria a repetir. Molt bona experiència.”

“Para mi ha sido una experiencia muy bonita, ya que yo no sabía tocar el piano y gracias a la ayuda de Marta, he conseguido poder tocar media parte de una canción y estoy bastante contenta de que con tanto esfuerzo me haya salido bien, tanto como tocar con mis compañeros y tocar en público.”
 
“Per mi tocar al Palau Robert a sigut molt divertit, tocar el piano de cua a estat molt confortable i una bona experiència.”
 
“Per a mi preparar la cançó ha sigut una experiència que m’ha agradat molt ja que era una cançó que m’agrada molt i aprendre-la a tocar amb l’ukelele m’ha agradat molt i em motivava molt preparar-la per representar-la”. 
 
“Ha sigut una experiència diferent, m’ha agradat molt i jo pensava que no podíem arribar a fer-ho per això del covid. M’ha agradat l’experiència d’haver pogut tocar el piano.”
 
“Aquesta experiència per mi ha sigut increible, perquè he après a tocar un nou instrument : el ukelele i, he conegut nous acords i noves melodies musicals. A més, per a mi ha estat tot un plaer tocar una cançó que no coneixia.”
“Ha sido una experiencia nueva tocar el ukelele delante de tanta gente me he sentido muy agusto y muy alegre con el trabajo que hemos hecho estoy muy agradecida de la oportunidad que se nos a dado al tocar.”