Fotomuntatges realitzats pels alumnes de 3r d’ESO a la matèria d’EViP (Educació visual i plàstica). El treball a l’entorn dels efectes visuals i els gràfics digitals per capes ens donen els següents exemples. Per a saber quelcom més sobre els fotomuntatges anar al final de la pàgina.

fotomuntatge1
fotomuntatge 2

Els fotomuntatges apareixen en un moment en el que la fotografia havia evolucionat força la seva tècnica. Molts aficionats pioners de la fotografia van realitzar fotomuntatges a la vegada que milloraven tècniques d’òptica i de laboratori. I durant la segona i tercera dècada del segle XX molts artistes van veure una possibilitat creativa realitzar collages amb parts de diferents fotografies. És sobretot a les avantguardes russes paral·leles a la revolució i també durant el surrealisme que es va fer ús del fotomuntatge. Els primers perquè es trobava un nou llenguatge per a un nou poble, allunyat de l’educació visual burgesa, i els segons com un magnífic cap d’experimentació per a investigar el subconscient.

El desenvolupament d’una nova estètica de la percepció a l’entorn dels efectes òptics permetia en el fotomuntatge treballar amb figures amb diferents escales, fragmentades o transformades per colors o transparències.

Al 1990 Photoshop començava a canvia la tècnica de les tisores per les pantalles digitals. El fotomuntatge es revaloritzava amb objectius molt diversos: artístics, publicitaris i polítics. A partir d’aquí l’aparició de programes i aplicacions d’edicions d’imatges ha sigut una constant. I encara que nosaltres utilitzem l’aplicació Sketches als nostres iPads, podem parlar també de Lake, MediBang Paint, Plotaverse, Procreate, UMake, Affinity Photo….