Els nens i nenes de 5è de primària, aquest mes de gener, hem fet una feina que ens ha agradat molt a les classes de llengua castellana: convertir-nos en periodistes professionals.
Aprofitant el taller d’escriptura que ens proposava preparar i fer una entrevista, vam decidir engrescar-nos en aquesta feina.
El primer pas va ser llegir atentament diversos exemples d’entrevistes, i fixar-nos en les pautes a seguir. Amb aquesta base d’orientació ja sabíem com fer amb èxit la nostra.
En petits grups de treball, per parelles, o de forma individual, van pensar qui seria l’entrevistat o l’entrevistada; vam fer la feina que no es veu, però és l’eix de qualsevol entrevista de redactar, repassar, corregir, refer les preguntes; Només quedava concretar dia i hora.. Ja ens apropàvem a la part més emocional i diferent que tots/es volíem fer.
El gran dia estava a punt d’arribar. Però, primer, calia tenir ben controlats els preparatius. Era una oportunitat única. Tots ho vam fer genial Amb moltes ganes i interès, vam portar micròfons i d’altres materials per a que tot sortís rodó. Volíem fer una molt bona feina.
Les entrevistes van ser variades. Hi ha qui la va fer a un/a mestre/a que ja havia tingut altres anys i d’altres van entrevistar a professors de l’ESO. Es van enregistrar en vídeo per després poder gaudir de la tasca feta amb els companys de classe. Fins i tot ens vam atrevir a editar-la fent ús de l’aplicació iMovie pel·lícula i afegint presses falses.
També hi ha qui la va preparar en format premsa escrita i individualment per fer-la a un familiar o persona propera, com per exemple a l’avi, a l’àvia, al veí o a la veïna. La temàtica de les preguntes en aquests casos van ser més personals, sobre la seva vida i el seu passat: Com vas conèixer a l’àvia? va ser la teva primera novia? Eres entremaliat a l’escola? tens contacte amb amics o companys de quan eres petit? a què jugaves a la nostra edat?
Tots els entrevistats i els entrevistadors estan molt contents de la feina feta, però el que més en destaquen són els vincles que s’han creat al llarg d’aquestes estones de compartir moments. En aquest temps de pandèmia, marcat per la separació, ha estat gratificant poder estar més a prop i descobrir coses de professors, dels avis o de la gent gran que tenim a la vora i que no coneixíem. Ha estat un èxit d’experiència.
Potser surt un gran periodista de les nostres aules o un gran escriptor?
Gràcies a tots els que heu participat i heu fet possible que aquesta activitat fos enriquidora, engrescadora i motivadora a l’hora. Tots junts fem una petita gran escola.

5è A

5è B