El Dia Mundial de la Diabetis es va crear el 1991 com a medi per augmentar la conscienciació global sobre la diabetis. És una oportunitat perfecta per dirigir l’atenció de les persones per entendre les causes , símptomes, complicacions i tractament d’aquesta greu afecció, que es troba en constant augment en tot el món .

Ara fa 100 anys que es va provar amb èxit la primera injecció d’insulina. Fins aquell moment, la majoria de casos eren incurables i morien.  El 1921, un equip d´investigadors canadencs va descobrir  la molècula de l’ insulina i va donar inici a un segle d’innovacions en el tractament de la diabetis que, des d’aquell moment, han salvat innumerables vides. El 1922 Leonard Thompson va ser  la primera persona en rebre tractament amb insulina i la seva salut va millorar molt.

Tot i això, actualment el nombre de persones que viuen amb diabetis 1 ( diabetis mellitus)  creix a un ritme alarmant.  En el moment que escric aquestes línies, el meu fill de 10 anys ja porta tres dosis de insulina des de que va aixecar-se aquest dematí,  i encara li falten dos més. Cada vegada que ha de menjar cal que calculi la seva glucosa en sang i després calculi la quantitat d’insulina que s’haurà de punxar abans de prendre qualsevol hidrat de carboni. 5 punxades al dia, són unes 1825 punxades l’any. Això significa una organització i unes rutines molt disciplinades. Des de que amb 6 anys  li van diagnosticar, ell sap que necessita la insulina per viure: el seu pàncreas no la fabrica i per això se l’ha d’administrar. I ho farà la resta de la seva vida.

Actualment hi ha més de 30 mil menors de 15 anys a Espanya amb diabetis 1. Cada any debuten amb aquesta malaltia crònica uns 700 casos nous només a Catalunya . Una pandèmia cada vegada més present.

El 95% dels nens i adolescents que pateixen  diabetis és diabetis tipus 1, en la que el cos no produeix insulina ja que el sistema immunitari ataca i destrueix les cèl·lules  encarregades de fabricar aquesta hormona. Sense  ella hi ha  un excés de glucosa en la sang. Cal estar alerta als símptomes abans del  debut de la malaltia: beure molt i deshidratació per excès d’orina que pot esdevenir en coma diàbetic. És per això que la rapidessa  en atendre als menors afectats ha de ser  molt ràpid.

Quan es tracta d’un diagnòstic en un nen que no pot ser autònom, degut a  la seva edat, els seus cuidadors poden patir a més un canvi en el seu ritme de vida, tant personal com laboral, ja que han de dedicar temps a cuidar del menor. Cal prestar educació diabetològica a tots els membres de la família i també donar suport emocional per afrontar la malaltia.

Tot i això, quan la diabetis 1 està ben controlada i els nens es fan responsables de la situació, poden fer vida normal, jugar, fer esport, seguir els seus estudis i gaudir com la resta. Aprenen a integrar en el seu dia a dia el control i la gestió de la diabetis gràcies a les innovacions tecnològiques que tenen a la seva disposició (glucòmetres amb sensor, bombes d’insulina..etc)

Cal fer visible aquesta malaltia, cal donar suport a les institucions que investiguen i treballen en millorar la vida dels petits i adolescents que han d’afrontar aquesta realitat.

El Dia Mundial de la Diabetis es celebra cada any el 14 de novembre. Es va escollir aquesta data per ser l’aniversari de Frederick Banting que, juntament amb Charles Best, va descobrir la insulina.

El logo del Dia Mundial de la Diabetis és un cercle blau, adoptat el 2007 per commemorar la aprovació de la Resolució de  les Nacions Unides sobre el Dia Mundial de la Diabetis. El significat del cercle blau  té el seu origen a les cultures on  el cercle simbolitza la vida i la salut . El color blau  representa el cel que uneix a totes las nacions, i és el color de la bandera de les Nacions Unides. El cercle simbolitza la unitat de la comunitat internacional  en resposta a la pandèmia de la diabetis.

Fem-la visible!

                                                                                                                 Rubén de la Rubia

Diabetis, nen